mimbar kata

4 Sep 2020

Masjid Kapitan Keling

 WAKAF adalah satu amalan yang dianjurkan di dalam Islam serta dipraktikkan sejak daripada zaman Baginda Rasulullah SAW. Ia turut digalakkan dalam al-Quran dan al-Sunnah agar berlumba-lumba dalam melakukan kebaikan.

Allah SWT menyebut betapa besarnya ganjaran bagi mereka yang membelanjakan harta untuk mendapat keredaan-Nya. Firman Allah SWT yang bermaksud

Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya. ( al-Baqarah: 261)

Masjid Kapitan Keling yang kini memasuki usia 219 tahun menjadi bukti bagaimana indahnya amalan mewakafkan harta demi kebaikan ummah.

Di Masjid Kapitan Keling yang merupakan antara masjid tertua di negeri ini, terselit kisah bagaimana seorang pedagang India Muslim yang kaya mewakafkan dan memanfaatkan hartanya bagi tujuan pengembangan syiar Islam di negeri ini.

Masjid dengan ciri binaan ‘Moorish’ itu diasaskan dan diwakafkan oleh seorang pedagang Islam daripada India Selatan, Cauder Mohudeen Maicar.

Masjid Kapitan Keling dibangunkan pada 1801 ketika Pulau Pinang menjadi lokasi tumpuan bagi masyarakat India Muslim menjalankan aktiviti perniagaan serta perdagangan rempah ratus, tekstil, kopi dan sebagainya.

Pengerusi Kariah Masjid Kapitan Keling, Datuk Meera Mydin Mastan memberitahu, Cauder Mohudeen atau juga dikenali sebagai Kapitan Keling merupakan pedagang Islam yang kaya raya serta merupakan seorang kapten serta pemilik kapal dagang ketika awal 1800-an.

Meera Mydin menunjukkan ruang meletakkan pelita yang masih dikekalkan di dalam masjid.

 

“Pulau Pinang menjadi lokasi tumpuan perdagangan rempah pada masa itu dan Cauder Mohudeen merupakan antara pedagang Islam yang singgah berdagang di Pulau Pinang.

“Tempoh persinggahan yang lama memakan masa dua ke tiga bulan membuatkan Cauder Mohudeen dan masyarakat India Muslim yang berdagang memikirkan bahawa perlunya dibina sebuah masjid di negeri ini,” katanya.

Berpengalaman 20 tahun sebagai Pengerusi Kariah Masjid Kapitan Keling, Meera Mydin berkata, pada awal pembinaannya, masjid itu hanyalah sebuah pondok yang berdindingkan papan dan atap nipah malah sumber pencahayaan untuk menerangi ruang solat ketika Subuh, Maghrib dan Isyak adalah menggunakan pelita.

Katanya, selepas itu, dengan perkembangan syiar Islam semakin ramai masyarakat Islam termasuk masyarakat India Muslim mengimarahkan masjid berkenaan yang memerlukan ruang lebih besar bagi menampung keperluan jemaah.

“Untuk membesarkan ruang masjid Cauder Mohudeen dilantik oleh masyarakat Islam yang ada ketika itu seperti pedagang Acheh dan Arab untuk berunding dengan penjajah British yang menjajah Pulau Pinang ketika waktu itu.

“Akhirnya setelah perundingan dijalankan British bersetuju untuk memberi kira-kira 4.2 hektar tanah berhampiran kawasan pelabuhan untuk tujuan pembangunan masjid,” katanya.

Tambah beliau, Cauder Mohudeen kemudiannya menguruskan pembinaan masjid dengan membawa pekerja-pekerja dari India Selatan.

“Malah dia juga menggunakan wang, kudrat dan tenaganya sendiri untuk memastikan masjid ini dapat disiapkan. Masjid ini juga melalui fasa-fasa pembesaran serta penambahbaikan secara berperingkat di mana menara masjid ini dibina pada 1917.

“Kubah masjid ini pernah dibaiki sekitar tahun 1995 hingga 2010 dan sehingga kini masjid ini masih lagi memerlukan penjagaan yang rapi bagi menjaga nilai-nilai sejarah yang ada di dalamnya,” katanya.

Meera Mydin menjelaskan terdapat juga beberapa barangan peninggalan sejarah seperti perigi, meriam serta makam Imam pertama masjid iaitu Imam Abu Hanifah dikekalkan sebagai bahan sejarah yang dapat dilawati oleh masyarakat.

Beliau menambah, keistimewaan Masjid Kapitan Keling ini juga menjadi bukti betapa konsep wakaf dan sedekah yang menjadi amalan pedagang Islam terdahulu membawa kebaikan sehingga ke zaman ini.

“Tanah seluas 1.2 hektar di sekitar Masjid Kapitan Keling ini juga diwakafkan hasil sumbangan serta sedekah pedagang terdahulu.

“Sumber yang diperoleh hasil daripada tanah wakaf Masjid Kapitan Keling yang diuruskan oleh Majlis Agama Islam negeri ini disalurkan kembali kepada masjid-masjid yang tidak mempunyai dana mereka yang tersendiri.

“Pedagang Islam dahulu yang kaya-raya tidak melupakan agama ketika dikurniakan rezeki oleh Allah, malah mewakafkan pula harta untuk pembangunan ummah,” katanya.

Meera Mydin menambah, generasi masa kini perlu mengambil iktibar daripada kemuliaan hati pedagang-pedagang Islam seperti Cauder Mohudeen yang mewakafkan harta untuk mengembangkan syiar Islam di negeri ini.

“Masjid Kapitan Keling yang berdiri kukuh sehingga kini adalah hasil daripada wakaf dan sedekah, bayangkan pahala yang terus mengalir kepada mereka yang telah mewakafkan harta mereka kepada Allah,” katanya.


utusan

Read More

CATATAN YANG SANGAT INDAH (Bahagian 7)

 CATATAN YANG SANGAT INDAH (Bahagian 7)

Ditikam ke kiri ia ke kanan
Ditikam ke kanan ia ke kiri
Ditikam ke hadapan ia ke belakang
Ditikam ke aatas ia menyusup ke bawah
Ditikam ke bawah ia melompat ke atas

Demikianlah tangkasnya Raja Mambang Molek menangis tikaman Tuanku Malim Deman menggunakan keris jalak jantan berkerawang pamur, di pangkal hujungnya kalimat Arab subhanallah.

Pertarungan berlaku apabila Raja Mambang Molek menyedari siapa yang menyabung ayam dengannya

"Hai Raja Mambang Molek engkau bertanyakan nama aku? Maka akulah yang bernama Tuanku Malim Deman putera Tuanku Gombang Malim Dewa cucu Tuanku Malim Perman raja di dunia yang memerintahkan negeri Bandar Muar. Sebab aku ke mari mengikut isteri aku Puteri Bongsu yang hendak dikahwinkan dengan engaku ini"

Tuanku Malim Deman amat murka dengan kebolehan raja Mambang Molek mengelak tikaman kerisnya. Baginda menyarungkan kerisnya dan menghunus pedang jenawi jantan dari ikat pinggangnya.


Read More

1 Sep 2020

CATATAN YANG SANGAT INDAH(Bahagian 6)

CATATAN YANG SANGAT INDAH(Bahagian 6)

Pakaian Tuanku Malim Deman digambarkan :

Seluar intan dikarang
Karangan Husin dan Hasan
Bajunya beledu tengkuk kuning
Kain cindai berambu kuning
Selempanmg kain Bugis Kembayat
Kerisnya jalak jantan
Berkerawang di pangkalnya
Di hujung subhana Allah,
Tengkolok kampuh pelangi
Bukan pelangi zaman sekarang
Pelangi zaman dahulu

Kemudian Tuanku Malim Deman bermohon untuk melihat orang manyabung ayam. Baginda meminta pinjam ayam biring milik Nenek Kebayan. Nenek Kebayan menangkap ayam itu dan memberikan kepada Tuanku Malim Deman.

Sebelum melangkah pergi Tuanku Malim Deman berkata "Auhai nenek, tinggallah nenek. Maka langkah beta ini langkah anak yatim berjalan seorang". Nenek Kebayan menangis mendengar kata-kata itu dan berdoa agar tuanku selamat.

Dalam perjalanan ke gelanggang sabung orang ramai termasuk raja dan rakyat jelata merasa hairan dengan cahaya wajah Tunaku Malim Deman yang gilang gemilang. Wajahnya dilihat persis matahari baharu terbit pagi daripada mercu gunung..

Tuanku Malim Deman kemudian berseru agar orang besar-besar dan juara sekalian menyabung ayam miliknya.

Seruan itu didengar Raja Mambang Molek dan terus menemui Tuanku Malim Deman dan sanggup untuk menyambung ayam borek emasnya dengan ayam milik Tuanku Malim Deman.

Ayam sabung kemudiannya dibulang oleh juara dengan dibubuh taji bentuk alang yang sangat bisa manakala ayam Tuanku Malim Deman membulang ayamnya taji golok. juga tajam dan bisa.

Raja Mambang Molek sebelu melepaskan ayam ke gelanggang maka diserulah ayamnya itu

Mahligai emas kemuncak intan
Tempat semayam seorang puteri
Tuahnya besar ayam tambatan
Dapaty kemenangan tujuh negeri

Tuanku Malim Deman turut menyerukan ayamnya

Lancang kuning bertiang tiga
Meriamnya tujuh di haluan
Mahligai emas baiklah juga
Di gelanggang jangan kemaluan

Masing-masing melepaskan ayam bersabung


Read More

31 Aug 2020

Selamat Hari Merdeka 63Read More

salam kemerdekaanRead More

redup

redup

bacalah perlahan
jiwamu tenteram
angin berpautan
warna-warna dari perbukitan
singgah di tebing-tebing
bercanda awan petang
menutup kerling mentari
redup yang mencerahkan
matamu
baru kutahu
matamu lebih indah
dari segala terang itu


Read More

21 Aug 2020

catatan yang sangat indah (bahagian 5)

CATATAN YANG SANGAT INDAH (Bahagian 5)

Sembah Nenek Kebayan,"Orang datang dari dunia, Tuan Puteri, namanaya Malim Permainan kerana ia pandai bermain. Maka inilah sebentuk cincin dia minta dijualkan, keputusan belanja konon"

Sebaik sahaja melihat cincin yang diberikan oleh Nenek Kebayan Tuan Puteri Bongsu merasa amat hiba dan sedih. Tuan Puteri Bongsu menangis teresak-esak menyebabkan Nenek Kebayan merasa pelik dengan keadaan tuan puteri.

Tuan Puteri Bongsu berterus terang pada Nenek Kebayan :
"Ayuhai nenek , adapun orang yang menumpang di rumah nenek itulah suami beta, raja di dunia, dahulu bernama Tuanku Malim Deman. Maka nenek sembahkanlah, jikalau mudah-mudahan kasihan belas kasih sayang dia akan beta ambillah beta daripada tangan tunangan beta Raja Mambang Molek itu dengan segeranya , mengikut sebagaimana adat raja-raja yanag pahlawan mengadu kesaktian masing-masing"

Nenek Kebayan pulang ke rumah dan memberitahu akan sabda Tuan Puteri Bongsu kepada Malim Permainan. Nenek Kebayan menyampaikan segala pesan dan hasrat Puteri Bongsu.

Lama Malim Permainan berdiam diri lantaran berkata kepada Nenek Kebayan :

"jikalau beta tiada mati , tunangan dia Raja mambang Molek mati "

Demikian cinta yang diolah dalam Hikayat Malim Deman, sangat berseni dan indah. Dendam dan sakit hati terasa ada tetapi disisip dengan bahasa simpati dan percaya jiwa..


Read More

© 2011 mimbar kata, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena